ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Строителството на моста „Голдън Гейт” в Сан Франциско

Туризъм

Строителството на един от символите на Сан Франциско и на САЩ – мостът Голдън Гейт, отнема четири години, но още с откриването си през 1937 г. впечатлява света с емблематичния си вид. Мостът се смята за едно от чудесата на света.
Преди да бъде построен мостът, морският транспорт с ферибот е бил много скъпа услуга и твърде бавна. Идеята за нов мост е предложена още в началото на миналия век, но веднага е отхвърлена заради огромната инвестиция и несигурността дали ще може да бъде направено такова съоръжение (заради постоянния вятър, дълбочината на канала и честите мъгли).

Golden Gate

Йозеф Щраус е амбициозният инженер, който стои зад този скъпоструващ проект (27 милиона щатски долара през 1932 г.). Заради краха на Уолстрийтската стокова борса през 1929 г., проектът не успява да получи пълните 30 милиона долара, които Щраус е поискал.

Golden Gate

Твърде много са хората, които се противопоставят на изграждането на този забележителен мост. Тогавашният военен министър на САЩ заявява публично, че мостът не трябва да се строи над пролива Голдън Гейт, тъй като може да бъде използван срещу сигурността на страната.

Golden Gate

След завършването му през 1937 г. мостът се нарежда в Книгата на рекордите на Гинес като най-дългия висящ мост в света. Днес по земното кълбо има осем моста които го изпреварват.

Golden Gate

Мостът първоначално е боядисан с червено-оранжев грунд и боя на оловна основа. През 60-те години на миналия век стартира програма за защита от корозията и съоръжението е пребоядисано с цинковосиликатен грунд като цветът е запазен. След 1990 г. вече се използват акрилни бои. Единственото, което не се променя, е жизнерадостният оранжев цвят.

Golden Gate

Днес за безупречния вид на моста се грижат 38 бояджии, които докладват веднага за възникнала корозия и пребоядисват засегнатите зони.

Golden Gate

По средата си мостът се издига на 66 метра над водата. Кулите от двете му страни се извисяват на височина 224 метра. Разстоянието между двете кули е 2,74 метра. Двата основни кабела, които свързват двете кули, са с дължина 2,27 м и са с диаметър 9,36 см. Това е най-дългият кабел от стомана, който някога е правен в света. Всеки кабел съдържа 17,572 паралелни жици.

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

Golden Gate

 

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече