ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Най-отровните и опасни паяци в света

Животни

Паяците принадлежат към класа на Паякообразните, тип Членестоноги. За най-ранните от всички членестоноги се смятат, трилобитите, който са изчезнали морски животни. Първото паякообразно насекомо било скорпион, живял преди около 500 милиона години. Днес има повече от един милион вида класифицирани насекоми.

Много от тях са тревопасни, а повечето паякообразни са хищници, които се хранят основно с насекоми. Но има и такива паяци, които са смъртоносни.
 

Бразилския странстващ паяк (Phoneutria Nigriventer)

Бразилския странстващ паяк е ​​считан за един от най-опасните паяци в света. Той живее в Южна Америка, не преде паяжина, и никога не остава на едно място. Така е получил и името си. Дълъг е едва 10 см, но с отровата си може да убие около 225 мишки. Малко вероятно е да убие възрастен човек, но ухапването може да доведе до сериозна алергична реакция. За щастие, вече има противоотрова от негово ухапване.

Храни се главно с насекоми, малки паяци, а понякога с птици или гущери.

Паякът обикновено се скрие в плодови кошници, особено сред банани, и така получава прозвището "бананов паяк".
 

Кафяв отшелник (Loxosceles reclusa)

Кафяв отшелник, наричан още кафяв цигулар, е един от малкото паяци в света, които са вредни за човека. Той живее в Средния Запад и в южните щати на САЩ, особено в Калифорния.

Паякът търси топло, сухо и тъмно място, като тавански помещения и килери. За разлика от повечето паяци, които имат по 8 очи, кафяв отшелник има 6, подредени в 3 двойки.

След ухапване от Кафяв отшелник често симптомите се проявят в рамките на 24 часа. В същото време, отровата се разпространява в човешкото тяло. Ето защо е важно потърпевшият да постъпи в болница възможно най-скоро. Кафяв отшелник не е агресивен и хапе само, когато е застрашен.
 

Черна вдовица (Latrodectus mactans)Този паяк е много опасен за хората, ухапването му често е смъртоносно. Атакуват само, когато виждат заплаха. Черната вдовица обитава равнинните и пустинните райони по целия свят.

Женските паяци са по-опасни, отколкото мъжките. След чифтосване женският паяк убива мъжкия, заради което получава и своето име - Черната вдовица.
 

Тарантула (Theraphosidae)Тарантулите, известни още като птицеяди, принадлежат към семейството на Тарантулите. Окраските им са много различни - от светлокафяви до тъмносиви. Живеят в дълбоки и влажни дупки в степите и пустините. Отровата на тарантулата не е много опасна за хората, а някои видове се отглеждат като домашни любимци.
 

Воден паяк (Argyroneta Aquatica)Водните паяци или подводни паяци обитават езерата в Северна и Централна Европа и Северна Азия. Този вид паяк прекарва целият си живот под водата. Водният паяк тъче своята мрежа сред водни растения. Водният паяк не се смята за опасен за човека. Храни се с ракообразни, които намира във водата.
 

Крабов паяк (Selenopidae)

Крабовите паяци включват повече от 3000 вида паяци. Срещат се в Северна Америка, а понякога в южната част на Европа и Азия. Те не предат мрежа, а обикновено нападат от земята, криейки се сред растителността, като цветя например. Този вид паяци не са особено опасни за хората, макар често да ги бъркат с Отшелници.<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече