ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

5 мистериозни обекта, неразгадани от археолозите

Любопитно

Археологията е наука, която изучава човешките култури и антични паметници, за да разкрие повече за нашите предци. И няма съмнение, че както всичко в тази вселена, има няколко мистериозни неща, за които археолозите все още нямат обяснение. Да видим някои от тях.
 

5. Стоунхендж

Този праисторически паметник остава една от най-големите загадки за археологията. Стоунхендж се състои от мегалитни скални камъни, построени преди около четири хиляди години и все още не е известно предназначението му. Догадките са най-разнообразни като се започне от религиозен храм и се стигне до астрономическа обсерватория.

Никой до този момент не може да обясни как са го направили и за какво е бил използван. Много подкрепят идеята за извънземна помощ, дори има и поема от 1150 г., в която се споменава, че маг Мерлин е вероятният създател на Стоунхендж.
 

4. Атлантида

Изгубеният град Атлантида досега е "намиран" няколко пъти - около Гърция, Бахамите, Куба и Япония. За първи път е споменат от гръцкия философ Платон през 360 г. пр.н.е. Той описва как един ден Атлантида изчезва под водата, събитие, случило се повече от десет хиляди години преди епохата, в която е живял. Към днешна дата Атлантида остава спорна точка сред археолозите - няма категорично доказателство за съществуването й.
 

3. Mеханизмът от Антикитера

За археолозите откриването на механизма от Антикитера е нещо подобно на това човек да намери истинско съкровище. Той е открит сред останките на гръцки товарен кораб, потънал в периода 90 - 70г. пр.н.е. Този артефакт представлява кръгъл лабиринт от зъбни колела с изписани тайнствени знаци. Смята се, че първоначално е бил използван като морски астролаб, въпреки че все още се изследват многобройните му приложения. Това е едно от най-сложните устройства, открити от тази епоха.
 

2. Знаците в Наска

Знаците в пустинята Наска в Перу може и да не са ефектни, гледани от земята, но когато за първи път са видени от небето през 1920 година, предизвикат огромно вълнение. Археолозите твърдят, че тези огромни форми са направени две хиляди години преди появата на Инките от цивилизацията Наска. В тях се виждат както геометрични линии, така и сложни изображения на животни. От знаците са отстранени червените пясъчни насипи от пустинята, което позволява да изглеждат по-ясни.

Изглежда невероятно как са били направени и има различни теории по въпроса. Една от тях е, че вероятно са били част от ритуалите за общуване с боговете.
 

1. Ръкописът на Войнич

Смята се, че ръкописът на Войнич е написан преди около петстотин години и откакто е бил открит лингвисти се опитват да разчетат кодираното съдържание, състоящо се от 230 страници. Истината е, че азбуката е уникална и неразбираема: предполага се, че са два преплетени езика, а думите имат арабски, латински и полинезийски корени.

Изображенията в книгата показват растения, които не съществуват, голи, къпещи се жени, микроскопични клетъчни структури и дори скицирано изображение на Млечния път.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече