ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Как захарта влияе на организма

Любопитно

Захарта влияе върху човешкото тяло по много начини. Някои от тях са положителни, други отрицателни. Едно е сигурно – захарта дава енергия, която е много важна за човешкия организъм. Хората се нуждаят от енергия и най-добрите захари за това са тези с нисък гликемичен индекс. Попадайки в кръвта, те имат по-бавен темп на усвояване, което е здравословно за човешкото тяло. Лошата новина е, че захарите се срещат в почти всички храни, които консумираме. Натрупването на големи количества в организма предизвиква по-бързото абсорбиране от кръвта. Това кара панкреаса (органът, който поддържа нивата на кръвна захар в организма) да произвежда инсулин. Инсулинът поддържа ниски нивата на кръвна захар в организма. Колебанията в тези стойности не само подлагат тялото на стрес, но могат да доведе до диабет, повишават риска от коронарна болест и пречат на усвояването на калция и магнезия от човешкото тяло.

Лошите захари и храните, в които се съдържат

Има три вида захари, които се срещат в ежедневните храни. Това са захароза, фруктоза и глюкоза, която представлява царевичен сироп и декстроза. Почти всички храни имат една или повече от тези съставки. Общите храни като хляб, фъстъчено масло, сосове, конфитюри, сиропи и подправки съдържат преработена захар, чиято функция е да ги запазва свежи за по-дълго време. Храните, в които се срещат повече от един вид захар, разстройват правилното функциониране  на организма и водят до здравословни проблеми, които споменахме по-горе.

Захар и здраве

Диабетът, сърдечните проблеми и нарушението на обмяната на веществата не са единствените рискове за здравето, свързани с консумацията на твърде много захар. Могат да се появят и други проблеми като например затлъстяване, спад в имунитета, кариес, проблеми с бъбреците, депресия и хипертония. Има и много други проблеми, които можете да си навлечете, ако в менюто ви присъстват големи количества захар. Четенето на етикетите и търсене на такива храни, които са с нисък гликемичен индекс ще ви помогнат да се храните здравословно.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече