ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

10 исторически факта за Дракула

Любопитно

Дракула, създаден от въображението на Брам Стокър, е един от най-известните вампири в литературата. Именно той се превръща в "класически" прототип на съвременния вампир - елегантен, загадъчен, жаден за човешка кръв. Но въпреки своята лоша репутация, литературният герой на Стокър е бледо подобие на своя съименник - Принца на Влашко (сега Румъния), Влад III Цепеш, известен като Дракула. И ето защо:

1. Дракула топил хляба си в кофи с кръв

Възможно е истинският Дракула и да не е пиел кръвта от врата на жертвите си, но той все пак е употребявал кръв при храна: топил е хляба си в съд с кръв от хората, които е убил. Ръкопис от 15 век на автора Мишел Бехайм разказва история за княз Влад. Говори за това как князът поканил в къщата си няколко гости на пир и след това ги побил на кол пред масата за храна. Князът завършил обяда си като потапял хляба в кръвта на побитите нещастници.

2. Дракула отмъстил за баща си, убивайки стотици хора

И той не само ги убил, а и направил смъртта им мъчителна като разпорил стомасите им с тъпи мечове. Голяма част от младостта си Влад прекарал в турски затвор, а когато се освободил, разбрал, че баща му бил предаден от собствения си народ на унгарските войски. Научил също, че в предателството участвали много от благородниците, които се кълняли във вярност към баща му. Но тъй като младият княз не знаел имената на предателите, той поканил всички на угощение в дома си - общо около 500 души. След края на пиршеството в залата се втурнали войници и убили всички гости. По-късно Дракула многократно използвал тази тактика.

3. "Дракула" означава "Син на Дракона"

Влад III наистина предпочитал да бъде наричан Дракула. Баща му, Влад II, бил член на тайното общество "Орденът на дракона". Възрастният княз бил изключително горд от това, че дори променил собственото си име на "Дракула" - както звучи на румънски език думата "Дракон". По-късно Влад III също се присъединил към Ордена и станал известен като "Дракула" или "Син на Дракона", въпреки че с течение на времето хората тълкували името с различно значение - "Син на Дявола". Във всеки случай, прякорът през 15 век звучал доста страшно, особено като се вземе предвид репутацията на младия княз.

4. Дракула имал чувство за хумор

Над някои от жертвите си Дракула се шегувал, обаче много парливо. Например, един от текстовете в книгата "В търсене на Дракула" гласи, че хората наоколо, побити на колове, потрепвали като жаби. А князът ги погледнал и уж небрежно отбелязал: "О, имат такава удивителна грациозност". При друг случай един посетител отишъл в дома му и го намерил пълен с гниещи трупове. Когато князът го попитал, "Какво има, не ви ли харесва миризмата", човекът имал неблагоразумието да отговори: "Да". Тогава Влад го пронизал с меч и заповядал да го закачат да виси от тавана, където миризмата не се усеща толкова силно.

5. Побиването на кол било единствено наказание

Макар да изглежда, че Дракула бил един луд, който се занимавал единствено с убийства на хора, това съвсем не е така. Като княз на Влахия много от неговите зверства се приемали като форма на закон, а побиването на кол като наказание за престъпление, независимо от това дали нарушителят е извършил убийство или кражба на самун хляб. Разбира се, има и изключения. Един циганин от табор, които пътувал през земите на Дракула, откраднал нещо и когато го хванали, князът заповядал да го сготвят и заставил другите цигани да го изядат.

6. Дракула се отървал от всички болни и бедни като ги изгорил живи

Веднъж в опит да въведе ред по улиците на столицата на Влахия Търговище, Дракула поканил всички бедни, скитници и просяци в един от домовете си под претекст за гощавка. След като се наяли, Дракула учтиво се извинил и излязъл като наредил да се заковат всички прозорци и врати в къщата. После я запалил. Според хрониките от онова време, никой не е оцелял.

7. Дракула "дарил" на поданиците си златни бокали

Резултатът от стотиците убийства е, че Дракула напълно контролирал своя народ. За да провери колко се страхуват поданиците му от него, Влад III поставил на главния столичен площад бокали от чисто злато. Било обявено, че всеки може да пие от тях, но при никакви обстоятелства чашите не трябвало да напускат площада. По онова време в града живеели около 60 000 души, но за целия период на царуването на княза никой не откраднал чашите, макар до тях да имали достъп хиляди хора, живеещи в бедност.

8. Дракула отровил собствените си кладенци

През 15-ти век Влахия била под постоянна заплаха от турска инвазия. Дракула, който не искал да бъде притискан в ъгъла, изпратил войски, които да изгонят турците от земите му. В края на краищата турците започнали да печелят и войската на княза била принудена да се оттегли. Но Дракула не се отказал толкова лесно. По време на отстъплението той изгорил собствените си села, за да няма къде турците да отпочинат и да се презапасят с хранителни продукти. Нещо повече, той е отровил кладенците и убил хиляди хора, за да не достигне нищо до нашествениците.

9. Дракула убил общо 100 000 души

Историците са установили, че от ръцете на Дракула са загинали от 40 000 до 100 000 души. Когато турците най-накрая стигнали до Търговище, те намерили там печално известната "Гора от колове" - повече от 20 000 тела на турски войници били побити пред портите на града.

10. Тялото на Дракула изчезва

По време на войната с турците князът умира на бойното поле. Накрая неговата репутация му изиграва лоша услуга, тъй като много от румънските войници преминали на страната на врага. Твърде вероятно е собствените му войници да са отсекли главата му, която била изпратена на турския султан. Султанът също я побил на кол и я окачил на стената на двореца си. Смята се, че тялото на Дракула е погребано в гробището на манастира Снагов, в покрайнините на Букурещ, но слуховете са противоречиви. Някои твърдят, че тялото на княза никога не е било намерено, а други - че останките му са били погребани, но след това изчезнали.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече