ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

12 острова, които все още принадлежат на животните

Животни

Голяма част от островите на планетата са необитаеми. Там няма питейна вода, пространството е малко и обикновено няма какво да се яде. На тези места скалите са покрити с дебел слой птичи изпражнения, в пясъка са скрити яйца на гигантски костенурки, а по дивите плажове се носят милиони раци. Говорим за острови, на които живеят кенгура, тюлени, пингвини и маймуни, но няма и следа или е сведено до минимум човешкото присъствие.

Островите на солта
Ирландия

Островите на солта са няколко малки острова на пет километра от източния бряг на Ирландия. Те са абсолютно диви - на тях не живеят хора повече от век, а присъствието им се свежда до разходка сред многобройните птици, които обитават това парче земя. Особено популярен е Соленият остров (Salt Island), където гнездят гагарки, рибояди, тъпоклюнни кайри и други морски птици. През есенните месеци може да се наблюдава популацията на сивите тюлени.

Учените все още спорят за точната възраст на островите. Известно е, че те са се образували преди повече от 600 милиона години. Икономическият им разцвет е през периода XV - XVIII век, когато през тях преминавал един от най-важните морски пътища - между Великобритания и Северна Америка. За известно време островите служили за "база" на пирати и контрабандисти, които криели съкровища в пещерите след грабежи на търговски кораби.
 

Остров Врангел
Русия

Остров Врангел е най-отдалечената северна точка в Русия. Намира се в Северния ледовит океан и от 2004 г. насам е под закрилата на ЮНЕСКО. На него се срещат толкова много редки животни и растения, колкото на никой друг арктически остров в света. Истинските господари на острова са моржове, полярни мечки и гъски.
 

Остров Кенгуру
Австралия

Остров Кенгуру е третият по големина австралийски остров след Тасмания и Мелвил. На него се намира националният парк Флиндърс Чейс. Най-разпространените обитатели на острова са кенгура, морски лъвове, ехидни, гущери, опосуми, пингвини, валаби, черно какаду, коали.
 

Остров Флореана
Галапагос, Еквадор

Остров Флореана е шестият по големина остров в архипелага Галапагос, но по красота по никакъв начин не отстъпва на останалите. Основните обитатели на острова са розови фламинго, морски костенурки, морски лъвове и морски птици. Там се намира и "Короната на дявола" - подводен вулканичен кратер, идеално място за гмуркачи. По плитчините изобилства от морски звезди и тропически риби. Извън обхвата на кратера се срещат и по-големи риби - акули, скатове, риби лъч.
 

Остров Дуа
Ява, Индонезия

От април до август птици от Африка, Азия и Австралия населяват остров Дуа, а сред постоянните обитатели са черноглави ибиси, розови лопатарки, сиви щъркели и бели чапли. До резервата може да се стигне (той се намира в залива Бантен, при устието на река Сенанг) с лодка от град Бантен, който е разположен на 100 км от Джакарта, Индонезия. Също така птичият резерват може да се посети и като екскурзионен тур от Западна Ява.
 

Остров Меркурий
Намибия

Този мъничък (по-малък от километър по дължина), скалист и безлесен остров е покрит с дебел слой птичи изпражнения и е обсипан с десетки пещери. Дом е на застрашените африкански пингвини, кралски корморани и други десетки хиляди птици. Там птиците могат да гнездят необезпокоявани и без страх от хората, срещат се само мирни биолози и орнитолози.
 

Остров Курюз
Праслин, Сейшели

На остров Курюз в естествената им среда могат да се видят гигантски костенурки, а във водите около Курюз се среща друга рядка морска костенурка - таку.
 

Остров Комодо
Индонезия

Никой не вярвал за съществуването на гигантските варани на остров Комодо, докато в началото на миналия век холандски естественици не донесли кожи от два мъртви гущера. Гигантските влечуги са с дължина до три метра, на тегло достигат около 100 км и се хранят с елени и глигани.
 

Островът на птиците
Сейшели

Островът на птиците е най-северният остров на архипелага Сейшели. Името си (Bird Island) получава, защото мигриращите птици го ползват като "спирка" на дългите си полети. Всяка година през месеците октомври-ноември и април-май стотици хиляди морски рибарки, лястовици, файтони и бързолети кацат на скалния остров.

Крайбрежните води на острова са дом на редки морски костенурки. Там обитава и най-голямата морска костенурка в света на име Есмералда. Тя е вписана в Книгата на Гинес, защото живее повече от 150 години и тежи около 300 кг.
 

Остров Магдалена
Патагония, Чили

Остров Магдалена се намира в близост до Пунта Аренас. Повече от 60 000 двойки пингвини доплуват до него в края на октомври, а през декември имат и потомство. Подобно на големи мравки пингвините покриват острова като килим. Не се притесняват от туристи, разхождат се сред тях, без да им обръщат особено внимание.
 

Островът на тюлените
Кейптаун, ЮАР

75 000 тюлена обитават този малък остров в залива Фолс Бей, на половин час път от центъра на град Кейптаун. Тези симпатични създания обичат да се припичат на гранитните скали, стърчащи на 5-6 метра над морската повърхност. В разгара на сезона, от май до септември, островът е заобиколен от "пръстена на смъртта " - големите бели акули, които кръжат наоколо и дебнат за плячка.
 

Островът на маймуните
Ня Чанг, Виетнам

Малкият остров се намира на няколко километра от крайбрежния град Ня Чанг. Островът е превърнат в парк с алеи, статуи и гъста растителност, където многобройните маймуни могат да живеят необезпокоявани. На острова е направен и цирк, където редовно има представления включващи кучета, маймуни, слонове и мечки.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече