ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Сахара - най-голямата пясъчна пустиня в света

Туризъм

Пустините заемат около една пета от повърхността на Земята. Намират се в умерения пояс и тропиците, а средно валежите, които падат в тях, са по-малко от 200 мм на година. Но дори и в най-сухите пустини има живот и може да се намери вода. Основното правило по тези места е да не се вярва на миражите, за да не се обърка пътя.

Пустинята Сахара е най-голямата в света, с площ от 9 400 000 кв. км. Тя обхваща почти цяла Северна Африка - Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мавритания, Судан, Чад, Либия, Нигер, Западна Сахара и Мали.


Оазис

Името "Сахара" е арабски превод на туарегската дума "пустиня". През лятото температурата може да достигне до 58°, а през зимата е в границите 15-28° C.

В Сахара, както и в другите пясъчни пустини, често има пясъчни бури, а силните ветрове могат да донесат пясъчен прах дори в Европа.


Пясъчна буря
 

В Сахара се наблюдават повече от 150 000 миража. На пътеводителите са отбелязани местата, на които се появяват и каква точно илюзия създават - оазис, река или кладенец.


Мираж
 

Валежите, които падат в южната част на пустинята са по-малко, отколкото в северната. Има особено сухи периоди, достигащи до три години, през които изобщо няма валежи. Единственият източник на вода в Сахара, освен дъжда, е река Нил, която я пресича на изток. Въпреки това, благодарение на подпочвените вода има оазиси с дълбоки кладенци. Именно там са разположени хотелите, а туристите могат да карат джип през пустинята. В оазисите растат и най-великолепните финикови палми и сладко грозде.


Туристически оазис
 

Що се отнася до животните, има доказателства, че преди хиляди години в Сахара имало достатъчно вода както за хората, така и за животните. Намерени са вкаменелости на динозаври, включително и на Афровенатор, Джобария и Уранозавър.


 

Праисторическите скални рисунки изобразяват също едър рогат добитък, жирафи, слонове и лъвове, които някога са бродили из буйната растителност на Сахара.

Днес има твърде малко вода или растителност в голямата част на Сахара. Поради тази причина животинските видове, които я населяват не са особено разнообразни.

За предвижване из пустинята хората използват предимно камили. Техните предимства пред конете са, че имат меки и дълги крака, движат се бързо и лесно през пясък и могат да живеят до 17 дни без храна или вода.


Едногърба камила

Естествени обитатели на Сахара са гризачите, змиите и скорпионите. Често срещан е отровният жълт скорпион, който може да достигне до 10 см дължина.


Жълт скорпион
 

Най-разпространеният пустинен гризач сред 40-те вида гризачи в Сахара е вид скачаща мишка (jerboa). За да оцелее, тя се заравя под пясъците, където почвата е по-влажна.


Скачаща мишка
 

Адакс, известен също като конска антилопа, е най-големият местен бозайник в Сахара. Животните се движат на малки стада из цяла Западна Сахара, Мавритания и Чад. През сухия период те си набавят вода като изсмукват влагата от тревите и храстите.


Адакс
 

Сред хищниците са чакалите и няколко вида хиени. Дребната лисица Фенек, която се отличава с големите си уши, е друг хищник в пустинята. Теглото й достига до 1.4 кг. Лисицата е активна главно през нощта, когато излиза на лов за гризачи и насекоми. През деня тя се крие в тунели в пясъчните дюни.


Фенек

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече